שאלה:
שלום, בתי הבכורה בת ה-6 כוססת ציפורניים כבר מגיל 3 לערך. ניסינו שיטות שונות למנוע ממנה את הכסיסה כגון: הסברים, מריחת מרה על הציפורניים, הוצאת היד מהפה, הבטחות שאם היא לא תכסוס היא תקבל הפתעה גדולה, מריחת לק על הציפורניים כדי להראות לה עד כמה זה יפה וכו'… בתנו אומרת לנו שהיא כבר לא כוססת ציפורניים אבל בפועל היא כוססת. ניסינו בטוב ניסינו "ברע" (להסביר לה שזה יגרום לה לתולעים בבטן וכו') אבל זה לא עובד מה אפשר לעשות? האם זה מעיד על מצוקה כלשהיא?
תודה רבה, מיכל.
תשובה:
שלום לכם,
נראה כי זו דרכה להחצין ולפרוק לחצים. מדבריכם נראה כי מדובר בילדה עדינה ופגיעה מאוד השואפת לקבל הערכה לכל דבר שהיא עושה, היא אוהבת כנות ויושר וכאן טמונה גם ככל הנראה אי הצלחתכם עד עתה.
כשהנכם משדרים אליה שדרים של לחץ ומצוקה בכל דרך שהיא, גם זו הנקראת 'טובה' היא בגדר של לחץ ברמה מתונה . . . , הדבר תורם להעצמת התופעה. היא מבחינה מאוד מהר מהו מקור הדאגה אותה הנכם משדרים והיא מזהה כי חלק בלתי מבוטל מדאגה זו נובע מן החשש שלכם מן הצורך להתמודד עם תוצאות עשייתה ולא עם לחציה.
ראשית, הכריזו באופן מעשי ושקט על 'הפסקת אש' (ללא מילים . . .) אל תעירו לה כלום. נסו לאתר את מקור הלחצים, יתכן והיא מחפשת הערכה עודפת על פני אחד מבני הבית המקבל יחס טוב ממנה. שוחחו ביניכם על טיפולי שיניים הנובעים מכסיסת ציפורניים. פנו אליה כשהיא רגועה ודברו איתה על הכול, חוץ מכסיסת הציפורניים. קרבו אותה ותנו לה להבין עד כמה היא חשובה לכם. אל תציפו אותה בהבטחות ולא בהרתעות שתי הדרכים אינן מתאימות כלל. היא אינה בנויה, בשלב זה, לחלוטין להתמודדות עם לחצים מכל סוג.
בברכה להצלחה רבה בהמשך הדרך.
|
יצחק ריבקין הוא יועץ חינוכי בעל ניסיון רב, הניחן ביכולת אבחון אינטואיטיבי. מחבר הספר 'לאהוב ולחנך'. ידיו רב לו במתן פתרונות חינוכיים בכל הקשור לחינוך. |