ב"ה, ג' אדר תשל"ד
הנערה מרת…
המכון לחקר הסרטן
פולהאם ראוד
לונדון S.W.3, אנגליה
ברכה ושלום:
הנני לאשר את קבלת מכתבך מיום ה-3 בפברואר. נהניתי לקרוא בו על השתתפותך בטקסים של חנוכה, ועל הציפייה הנלהבת שלך לפסח. זה נותן לי את התקווה והביטחון שתיטלי חלק פעיל גם בתוכנית של הפעולות הקשורות לפסח, כשם שהשתתפת גם במבצע חנוכה. באמת יש לקוות שתעשי זאת בהתלהבות רבה יותר, בהתאם לרוחו של חנוכה, כפי שמסמלת הגדלת מספר הנרות שאנו מדליקים מיום ליום.
היתה לי הפתעה מסוימת לקרוא במכתבך שהסוציאליזם מונע ממך ללמוד על היהדות. לאמתו של דבר, צדק חברתי הוא אחד העקרונות הבסיסיים של היהדות התורנית. כדאי לציין שאחד הדינים הראשונים שהתורה עוסקת בהם, מיד לאחר ההתגלות בסיני, היה החקיקה בנוגע לאדם שמכר את עצמו לעבד. כמה מהדינים נועדו להגן על טובתו הגשמית והרוחנית, על כבודו האישי וכן הלאה, עד כדי כך שחכמינו ז"ל ציינו ש"כל הקונה עבד, קונה אדון לעצמו". בכל אופן, התקופה המרבית של עבדות לא יכולה לעלות על שש שנים. יתירה מזו, התורה מדגישה את העיקרון הבסיסי שלכל היהודים יש רק אדון אחד, שהוא הקב"ה בעצמו, וקובעת: "כי עבדיי הם, אשר הוצאתי אותם מארץ מצרים". במילים אחרות, יהיה אשר יהיה השוני במעמד החומרי, ביסודו של דבר כולם חופשיים, והעבדות היחידה שהם צריכים לבצע היא לקב"ה.
בדומה לכך, הרעיון של צדקה, העזרה שאדם צריך לתת לזולת הן בגשמיות והן ברוחניות, מבוסס לא רק על רחמים אנושיים, דבר שהוא מושג יחסי, אלא על צדק. יתירה מזו, בהקשר זה, כתוב: "מלווה ה' חונן דל" (משלי יט, יז). פירוש הדבר שכאשר אדם מסייע לעני, הוא עושה את הקב"ה לבעל-חוב שלו, אם אפשר לומר כך, משום שהקב"ה מקבל על עצמו את ההתחייבות להחזיר את הכסף ואת המאמץ שהושקע לטובת העני, ולעשות זאת במידה נדיבה.
אין כאן המקום להרחיב בנושא, אך אני מקווה שזה יספיק כדי לציין את העקרונות הגדולים של צדק חברתי אשר התורה עשתה אותם ליסודות היהדות. בכל אופן, תוכלי לדון עוד על נושאים אלה עם הידידות החב"דיות שלך שאת מזכירה אותן.
אני מקווה שתלכי מחיל אל חיל בהתקדמותך ביהדות, ובקצב יותר מהיר, על מנת להשלים את הזמן שאבד בעבר. כדאי לזכור שמאחר שיש לך השפעה מיוחדת בחוג מסויים, כל התקדמות אישית מצידך תוכפל בקרב האנשים אשר יפיקו תועלת ממנה.
המאחל לך פורים שמח ומעורר,